Dubrovnik

Jeugdherbergen zijn meestal leuke plaatsen om te overnachten in een vreemde stad. Iedereen spreekt er engels, je betaalt er weinig voor een kamer met ontbijt en het blijft altijd een beetje spannend wat je ervan mag verwachten. Die van Dubrovnik hebben we helaas niet gezien, want die was volboekt.
Gelukkig verhuurt ongeveer iedereen in Kroatië één of meerdere kamers. En we hebben dan ook slechts één huis verder moeten stappen om hartelijk verwelkomd te worden door onze gastvrouw, Jessica Davorvnucec. Zoals dat in Kroatië de gewoonte is, kregen we al meteen een sterke brandy onder onze neus geschoven. Na het regenweer wordt je daar meteen warm van.

Dat de wereld klein is, bleek toen Jessica vertelde dat haar zoon in Brussel woont en een restaurant uitbaat dat op 200 meter van mijn ouderlijk huis ligt. Daar gaan we dus binnenkort zeker eens langs om de groeten te doen. En lekker te eten natuurlijk. Onze gastvrouw was een echt warm moedervrouwtje en ze maakt nog eens geneeskrachtige thee tegen de hoest ook!

Dubrovnik werd in de oorlog hevig onder vuur genomen en vele daken werden hierbij vernield. Hier is nu niets meer van te merken. De enige referentie naar de oorlog zijn de verschillende boekenwinkeltjes met boeken hierover en een stadsplan dat aantoont waar de inslagen zijn geweest.

Dubrovnik is kort samen te vatten als 1 grote avenue vol winkeltjes, waar langs de ene kant zijstraatjes uitlopen die stijl de berg op klimmen en waar vooral restaurantjes hun plaats vinden. Aan de andere kant ook kleine straatjes, maar dan op redelijk vlak terrein en hier vind je ook meer juweliers en toeristenbrolwinkeltjes.
De haven is gezellig en je kan er lekker eten (duurder dan in de binnenstad). Veel bedelende katten die soms uitgehongerd, dan weer vetgemest lijken. De wet van de sterkste zeker?

Wat zeker de moeite is, is een wandeling over de stadsmuur. Je betaalt er wel zo’n €10 voor, maar je bent dan ook weg voor een redelijk grote wandeling met fantistische panorama’s over de stad en de kust.

Jammer van de vele toeristen (en wij waren er dan nog niet in het hoogseizoen!) en het slechte weer. Al kwam dat laatste in de namiddag wel in orde.

P1040308 P1040319 P1040359

P1040378 P1040397 4965_112778498973_725638973_2857533_5057469_n

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar