Financiële planning. Over tijdskrediet, subsidies en onderverhuur.

rand-271x300Er gaat bijna geen dag meer voorbij of er wordt wel over Afrika gepraat. Aan de keukentafel hebben we het vooral over de financiële haalbaarheid van ons project. 6 maand zonder inkomen en tegelijk de huur van ons appartement in Jette afbetalen én al onze uitgaven in Afrika kunnen bekostigen is bijvoorbeeld onmogelijk.

Om die 6 maand zonder inkomen draagbaar te maken, heeft vadertje staat gelukkig iets moois uitgevonden. Loopbaanonderbreking. In het kort komt het hier op neer: Je stopt met werken en je baas is verplicht je maandelijks loon uit te betalen van rond de €400 (hangt af van je ancieniteit). Als je terugkomt van je verlof, is jouw baas ook verplicht om jouw terug in dienst te nemen. Dat klinkt allemaal fantastisch natuurlijk. Ware het niet dat sommige werkgevers hier helemaal niet happig op zijn en bovendien je reisplannen met 6 maanden mag verplaatsen. En er moet genoeg gelijkwaardig personeel in dienst zijn om jou te vervangen. Ik noch Kathleen hebben er al over gesproken op ons werk omdat die voor ons beide niet zo evident is. Dat wordt dus nog hoopvol afwachten.

Ons appartement zullen we waarschijnlijk wel verhuurd krijgen. We wonen vlakbij de UZ campus waar veel Erasmus-studenten stage lopen. Bovendien heb je in Brussel ook geregeled mensen van de EU die een appartement voor een verblijf van enkele maanden zoeken. Wettelijk gezien doen wij dan aan onderverhuur en dat is volgens de meeste huurcontracten illegaal. Gelukkig is onze huisbaas een vriendelijke man en we veronderstellen dat, zolang er huurgeld binnenkomt, onderverhuur geen probleem zal zijn. We gaan hem hierover binnenkort op de hoogte brengen.

Een ander financieel puntje is een mogelijke subsidie. Op www.jint.be zijn er heel wat formules te vinden die vrijwilligerswerk subsidiëren. Maar net door het grote aanbod wordt het allemaal nogal onduidelijk wat de vereisten zijn. Begin September is er een infodag van www.extra-time.be, één van de organisaties onder Jint.be.

Binnenkort gaan we eens praten met de (ex-)vrijwilligers van Born in Africa. Eens horen hoe zij het hebben aangepakt en met wat geluk leren we nog leuke plekjes en slaapplaatsen kennen voor onze reis door zuidelijk Afrika.

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar