Pretoria, City of Tshwane

“We are the same”

Dat is de nobele leuze waarmee Pretoria zichzelf promoot. En toegegeven, van apartheid is hier op het eerste zicht weinig sprake. Ik word wel altijd met Boss aangesproken wordt door herberg- en winkelpersoneel. Maar Boss heeft hier blijkbaar meer een betekenis van “meneer”. We logeren hier vlakbij de universiteitsbuurt en daar zien we zowel blank als zwart lopen. Als we wat meer naar het stadscentrum stappen is nagenoeg iedereen zwart. Iedereen wurmt zich door de kraampjes en bij het oversteken schuilen we in het midden van een zwerm mensen om zeker te zijn dat we niet onder de wielen van een auto lopen. Iedereen rijdt hier links en steekt over wanneer dat past. Veel steden hebben twee namen en voor Pretoria is dat Tshwane, wat ‘aapje’ betekent. Waarom is mij nog niet duidelijk, maar het klinkt leuk.

Den toerist uithangen.

De bezienswaardigheden zijn hier nogal schaars maar nevertheless brengen we ze toch een bezoekje.

Union Buildings: Leuk optrekje voor de overheidsdiensten met een mooi park ervoor. Het park is groot genoeg om er één dezer dagen een concert in te geven want ze waren een groot podium aan het opzetten. De buildings zelf zijn niet te bezoeken.

Kerplein, Church Square : Levendig plein met luierende mensen, spelende kinderen, fotografen die geld vragen voor een geprinte foto en de vriendelijke maar voor de rest redelijk nutteloze tourist office. Hier en daar wat bedelaars, maar over het algemeen lijkt het Pretoria dat wij al gezien hebben een rijke stad.

Het openen van een rekening en het huren van een auto.

De bedoeling van vandaag was een bezoek aan Pretoria combineren met de zoektocht naar een bank die een rekening voor ons wil openen én een goedkope autoverhuurfirma. Goedkoop en dus geen Avis, Budget of Europcar. Die vragen enorm veel terwijl ze evenveel service bieden als de kleinere firma’s. Helaas wisten ze ons bij de tourist-office niet verder te helpen. En we zijn geen enkele verhuurfirma tegengekomen tijdens onze wandeling.
Zowel bij de First National Bank en de ABSA bank konden we geen rekening openen als we niet in Zuid-Afrika woonden of werkten. Ik had nochthans online gelezen over een non-residential transactional account. Morgen nog eens proberen bij de Standard Bank en de Nedbank. Anders wordt het Visa geld afhalen all the way. Maar de kosten daarvan kunnen snel oplopen.

Het pootjebaden aan het zwembad

NU!

Comments (1)

BetsiMarch 10th, 2010 at 13:18

Hey guys, why the hell didn’t you tell me that you needed a bank account, you could have taken my card! :) Absa baby…
Too late now, but I’ll bring it along and leave it with my mom anyway, incase you still need it later.

xx

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar