Thuis in Plett

Het Belgenhuis
BelgenhuisWe zijn al bijna 3 weken aan het werk bij Born In Africa. Sinds 23 april is het Belgenhuis in Plettenberg een beetje onze thuis geworden. Even het huis en zijn bewoners voorstellen:

Lot: ex-bewoonster – West-Vlaamse psychologe – heeft vooral in Wittedrift en The Crags gewerkt – eind april weggegaan en trekt nu richting Botswana – vriendin van Wendy.

Wendy: ex-bewoonster – West-Vlaamse sociaal werkster – heeft ook vooral in Wittedrif en The Crags gewerkt – trekt samen met Lot naar Botswana.

Fien: ex-vrijwilligster – woonde niet in het Belgenhuis, wel bij Fred (Arijs) en Sonja – Brabantse kleuterleidster in opleiding – werkte in de crèche in The Crags – beëindigde net haar stage – vriendin van de fantastische Tom (die al onze laders vanuit België meebracht, dank u)

Griet: ex-vrijwilligster – woonde samen met Fien bij Fred en Sonja – Brabantse kleuterleidster in opleiding – werkte op dezelfde plek als Fien – stopte eind vorige week met haar stage.

Jorgi: huidige vrijwilligster – Antwerpse leerkracht – geeft vooral les op Plett Secondary maar houdt zich ook bezig met het Volens-project – zo goed als altijd vrolijk – kan niet lang in het Belgenhuis zitten – gaat ergens in juni weg en komt hopelijk in september terug.

Joke: huidige bewoonster – Kempense leerkracht – werkt in Harkerville en helpt Aletta vaak bij arts & crafts – kan vooral tijdens het weekend niet echt stilzitten en kent elke club in en rond Plett vanbinnen –  gaat ergens in juni weg.

Christina: toekomstige vrijwilligster – Duits meisje – studeert in Holland.

Drukdrukdruk
Toen we arriveerden op 23 april, werden we opgepikt door Belinda een coordinatrice bij BIA) en Jorgi. In ijltempo werden we rondgeleid in het Belgenhuis, maakten we kennis met de vrijwilligers en leerden we ook een pak andere mensen kennen zoals Karlien (vrijwilligster bij Sterreweg, blijft in het Orka-huis) en haar vriendinnen.

Tijdens het weekend bleven we eten bij Liesje (Vlaamse) en haar (Afrikaanse) man Jared. We maakten ook kennis met enkele vrienden van hen. Een dag later werden we uitgenodigd voor een braai bij Belinda, waarbij we alweer nieuwe mensen leerden kennen. Belinda woont op een prachtige locatie, net buiten Plett. Terwijl het eten klaargemaakt werd, genoten we van het uitzicht op de vallei en de ondergaande zon.

Hartseer
The CragsOp maandag deden we samen met 2 BIA-mentoren (Ferdi en Sarija) enkele huisbezoeken in een township, The Crags. We bezochten enkele Born In Africa kinderen in hun huis. Daarbij stelden we enkele vragen om een beeld te krijgen van de gezinssamenstelling, de gezondheid van de familie, de gewoonten (drankgebruik), vernieuwingen aan het huis enzovoort. Ik ben erg blij dat we meemochten op huisbezoek. ‘t was een ervaring om vrij rond te lopen in een township en neer te zitten in de huizen van enkele Crags-bewoners. Het was ook confronterend. Sommigen hebben een stenen huis, anderen wonen in een huis waarbij de muren aan elkaar getimmerde houten planken zijn. De vloerbekleding zijn gazetten, het dakje is overspannen met grijze vuilzakken, gaten worden gedicht met tape. Als het regent wordt iedereen gegarandeert nat.
Bij één van de eerste huisbezoeken hadden we een gesprek met een BIA-kind, een meisje van ongeveer 16 jaar. Ze had de baby van haar 19-jarige zus op de schoot. Een vader hadden ze niet meer, de moeder was werkloos en dronk. De ouma woonde ook bij hen in en had tubercoluse. De zus was hiv-patiënte en was enkele maanden geleden moeder geworden. Toch eens slikken.
Als we verderlopen zien we een man in zijn ‘voortuintje’ werken. Het vuil dat erin ligt gooit hij een halve meter verder, over zijn houten beschutting. Bizar.
We stappen tussen de huizen door en zien ook af en toe ezels en stieren op de grond liggen. Ze werden met een touw vastgemaakt aan de omheining. In de township lopen ook veel zwerfhonden rond. Hier in Afrika worden honden trouwens maar weinig in huis gehaald als gezelschapsdier, ze dienen eerder enkel als bewaking. In de townships hebben ze geen baasje en lopen ze verloren huizen en scholen binnen.
The CragsSarija vertelt mij dat de miserie van deze township dezelfde is als die van eendert welke andere. Werkloosheid, drank- en drugsverslaving (dwelms), kindermisbruik, aids, tb, ongewenste zwangerschappen,… En honger zie je hier ook. Het was interessant om te zien waar onze BIA-kinderen wonen en hun thuissituatie met eigen ogen te zien. Eerlijk gezegd was ik ook wat blij toen we terug richting Plett reden. Even genoeg indrukken om te verwerken.

Shop eens op 2 uur een nieuwe garderobe bij elkaar
Tijdens het verlengd weekend (dinsdag was een feestdag), hadden Karl en ik ook de tijd genomen om wat kleren bij te kopen. Leve Mr. Price en de Pep Store. Ik vond niet meteen erg leuke spulletjes maar het is nogal onhandig om maar 1 ‘tenuetje’ te hebben. Toch maar wat dingen gekocht dus, ik moest maar even niet moeilijk doen. (zaterdag gaan we normaal gezien naar George om wat te winkelen, ik kijk er al naar uit!)

Einde eerste week Born in Africa
Woensdag, donderdag en vrijdag bezochten we de scholen Wittedrift, The Crags en Kranshoek. We maakten kennis met de leerkrachten waarmee we zouden samenwerken. In Kranshoek zagen we ook ons eigen petekindje, Keagen. Een enorm schattig ventje stapte ineens het lokaal binnen waar wij potentiële BIA-kindjes aan het selecteren waren met Isabelle. Keagen was overdonderd maar toch ook blij om zijn Belgische peetma en -pa te zien. Karl en ik gingen mee naar zijn klasje, waar hij fier zijn schriften gecijferdheid (wiskunde) en schrijven aan ons liet zien. Voor hij naar huis ging, zwaaide hij ons met zijn vriendjes uit. Binnenkort nemen we hem eens mee naar een speelgoed- en klerenwinkel. Tijdens het WK proberen we zijn ouders ook eens op te zoeken in Kranshoek.

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar