Tijdskrediet maar ook weer niet…

rva logoDe RVA. De Rijksdienst voor arbeidsbemiddeling, waar er weinig sprake is van een vlotte dienst, weinig arbeid wordt verricht en al evenmin bemiddeld wordt, laat staan dat ik er rijker van word. (ok, dat van weinig arbeid, dat weet ik eigenlijk niet. Maar ze zijn wel vriendelijk.)

Je hangt gemiddeld 10 minuten aan de telefoon (kantoor Brussel) om na het lange wachten meteen doorverbonden te worden naar de juiste dienst. Ooit gehoord van een snelkeuze-menu? Dat zou mij 10 minuten, enkele euro’s en wat ergernis besparen. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het fantastisch dat België zo’n uitgebreide sociale zekerheid aanbiedt. Maar het mag toch wel iets duidelijker.

Mijn aanvraag voor 6 maand tijdskrediet staat officieel on-hold. Niet dat iemand het de moeite vond om mij dat te vertellen zodat ik niet langer angstig op het verlossende briefje in mijn brievenbus moest wachten. Er is momenteel een procedure aan de gang die zal beslissen dat een aanvraag voor tijdskrediet na 1 jaar anciënniteit bij je huidige werkgever wel goedgekeurd zal worden, maar dat je geen uitkering ontvangt. Als ik reeds 2 jaar bij mijn huidige werkgever zou werken, is er geen probleem. Je krijgt dus wel de zekerheid dat je werkgever je terug zal aannemen na je tijdskrediet, maar je ontvangt geen enkele vorm van inkomsten tijdens het tijdskrediet. Je zou zelf kunnen stellen dat het financieel interessanter is om gewoon je ontslag in te dienen zodat je sneller in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering (mits je wachttijd erop zit). Dat kan toch moeilijk de bedoeling zijn?

Als ik met mijn bedenkingen naar de RVA bel, sturen ze mij door naar het ministerie van tewerkstelling en arbeid. Maar daar doe ik zelf de moeite niet voor om naar te bellen in de wetenschap dat het toch niets uithaalt.

Als iemand hier ondertussen meer over weet, laat het gerust achter in de comments.

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar