Hoe plan ik een trip met online tools?

Ik had eerlijkgezegd verwacht dat het internet bulkte van handige tools om onze reis te plannen. Maar dat viel wat tegen. Voor onze reis naar Afrika hadden we Duffel gebruikt en dat werkte wel degelijk, maar ik wou toch iets anders proberen deze keer.

Wat zoek ik in een reisplanner:

  1. Dag per dag kiezen uit een voorgestelde lijst toeristische attracties.
  2. Automatische route-berekening tussen de verschillende stops.
  3. Voorgestelde overnachting en eetplaatsen. Liefst zo onafhankelijk mogelijk en met links naar hun sites.
  4. Overzicht van de gehele reis en liefst ook in een printvriendelijke versie.
  5. Downloadbaar .gpx bestand om de route en POI’s in te laden op onze GPS.
  6. Reisroute te raadplegen online en via Android.
  7. Reisroute delen met anderen en rechten toekennen voor lezen en aanpassen.

Mijn eerste gedacht was om naar een Android app te zoeken. Maar alle apps in op google play zijn ofwel te commercieel, ofwel gewoon rommel. Idem voor de iPhone-apps zo te zien.

Tripadvisor en Lonely Planet zijn bekende tools, maar ze bieden te weinig mogelijkheden om je route uit te stippelen of om lange roadtrips te plannen. Voor citytrips zijn ze wel ideaal!

Ik kwam dan terecht op tripomatic.com. Het idee erachter is goed en de uitwerking heeft potentieel. De site is nog jong en is actief op zoek achter feedback om nog beter te worden. Na enkele bezoeken kreeg ik een vriendelijke mail met een verzoek om feedback. Als webdeveloper geef ik dat maar al te graag en met sommige feedback gaan ze echt wel rekening houden. Nice!

Tripomatic biedt je een zeer mooi en volledig overzicht van alle toeristische trekpleisters op een Google map. Je kan eenvoudig uitstapjes verplaatsten naar een andere dag, de ideale wandelroute uitstippelen om zoveel mogelijk te zien en zelf zoeken naar openbaar vervoer.De site is volledig gratis in gebruik en dat heeft natuurlijk als gevolg dat slechts hotels van booking.com terug te vinden zijn. Maar dit zijn er gelukkig al een hele hoop en het maakt het online reserveren des te eenvoudiger.

Als je reis helemaal volgestouwd zit, kan je een overzicht laten maken dat je eenvoudig kan printen en delen. Wat ik hierbij wel mis is een overzichtskaart van de volledige reis. Ook de mogelijkheid om, net zoals bij Google routering, detailkaarten te verbergen zou handig zijn.Je kan ook ‘transport’-blokken toevoegen maar daar ontbreekt de automatische routering momenteel. Iets wat in de nabije toekomst wél zal werken.Tripomatic heeft wél een iPhone-app maar geen Android-app. Een groot gemis!

UPDATE: Tripomatic houdt duidelijk rekening met de mening van zijn gebruikers. Er is nu wel degelijk een mooi overzicht en de ‘guide’-view is veel beter afgewerkt. Zeker aan te raden nu!

Laat hier je commentaar achter

Jouw commentaar