Muziek – Ladysmith Black Mambazo

Ladysmith Black Mambazo is een Zuid-Afrikaans koor in de stijl van isicathamiya en mbube. Dankzij hun samenwerking met Paul Simon op zijn album, Graceland, zijn ze wereldberoemd en hebben ze zelf 3 Grammy Awards gewonnen. Ze zijn ontstaan in 1960 en zijn gegroeid tot een belangrijk exportproduct waarvan gouden en platina albums het bewijs zijn. Tegenwoordig is de groep een mobiele school die de mensen iets wil bijbrengen over Zuid-Afrika en zijn cultuur. (bron: wikipedia)

En dan krijg je zaken zoals deze Township Jive:

Of enkele covers:

Ain’t no sunshine

Amazing grace

Muziek – VanFokKingTasties

Als voorbereiding op onze culturele onderdompeling luisteren we al wat Zuid-Afrikaanse muziek. Kwestie van al een klein teentje in het culturele water te dompelen.

Onze Zuid-Afrikaanse / Belgische vriendin Betsi heeft hier een overvloedige kennis van zaken en zij weet ons geregeld wat muziek aan te raden. Niet dat we die altijd goedvinden, maar bij een groepsnaam als Fokofpolisiekar kan je niet anders dan geïntrigeerd luisteren.

VanFokKingTasties

Betsi haar lijstje begint met Coke Cartel, Fokofpolisiekar, aKing en Die Heuwels Fantasties. Vier groepjes die momenteel grijsgedraaid worden op Zuid-Afrikaanse jongerenzenders. De groepjes bestaan niet zelden uit dezelfde artiesten. De zanger van Die Heuwels Fantasties speelt ook gitaar voor Fokofpolisiekar en de drummer van aKing drumt ook voor Fokofpolisiekar enz. De groepjes toeren dan ook samen onder de naam: VanFokKingTasties.

Ze wist ons ook te vertellen dat Fokofpolisiekar de eerste Afrikaanse punk rock band is en hierdoor de vulgaire teksten doorbraken in de conservatieve Afrikaanse cultuur.

Hoera voor Betsi, Hoera voor Zuid-Afrikaanse muziek en hoera voor Youtube!